Geplaatst op
Productiebedrijven hebben hun eigen eisen voor ERP-software. Wat dit zijn en hoe uw bedrijf kan profiteren van een ERP, leest u hier.
De wensen van klanten groeien voortdurend en zijn allang niet meer uitsluitend gebaseerd op prijzen en kwaliteit. Leverbetrouwbaarheid, klantenservice en ook de wens voor individuele producten zorgen voor nieuwe uitdagingen in de branche.
ERP-software helpt productiebedrijven om het contact met deze nieuwe wensen niet te verliezen. We willen deze bedrijfssoftware onder de loep nemen en de waarde ervan voor productiebedrijven onderzoeken.
Wat is ERP-software?
ERP staat voor zogenaamde enterprise resource planning. Dit beschrijft de ondernemende taak om alle beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit vereist geoptimaliseerde processen en de mogelijkheid om de resources te distribueren naar de bestaande processen.
In dit verband wordt onder middelen verstaan alle operationele middelen waarop een onderneming kan vertrouwen om haar eigen bedrijfsdoeleinden te vervullen. Naast de te verwerken goederen geldt dit ook voor het personeel, de financiële middelen, de installaties en machines, het onroerend goed of het wagenpark.
Al deze middelen moeten zodanig over de bestaande processen worden verdeeld dat er geen afval plaatsvindt en er tegelijkertijd geen knelpunten in de voorziening ontstaan. Met ERP-software kan deze taak onder de knie worden. Hiervoor worden alle processen digitaal in kaart gebracht. De gegevens worden vervolgens samengevoegd in een centrale database.
Op deze manier kunnen afdelingsgrenzen worden overwonnen en processen slanker worden gemaakt. Informatie stroomt sneller rond en processen door het hele proces transparanter. Alle resources kunnen centraal over de processen worden verdeeld. Verspilling van middelen kan dus worden uitgesloten.
Ontwikkeling van een ERP-software
Hiervoor wordt een ERP-software opgebouwd uit modules. Elke module bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf en heeft functies die de individuele processtappen ondersteunen of zelfs automatiseren. Alle modules zijn met elkaar verbonden via de centrale database en kunnen met elkaar communiceren.
Erp-software bevat modules voor financieel beheer, personeelsbeheer, documentbeheer, supply chain management, magazijnbeheer of productie. Afhankelijk van de behoeften en het werkgebied van een bedrijf, bestaat de bedrijfssoftware uit al die modules en functies die nodig zijn om zijn eigen processen te dekken.
Branchespecifieke ERP-software
In de loop van de tijd hebben veel ERP-providers zich gespecialiseerd in bepaalde industrieën en hun ERP-oplossingen aangepast aan de behoeften van deze. Zo zijn er veel branchespecifieke systemen op de ERP-markt, ook voor productiebedrijven. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen bedrijven van procesproductie en discrete productie.
Terwijl de eerste voornamelijk werken met receptenprocestechnieken, werken we met discrete productie met onderdelenlijsten. Een ERP-software voor discrete productie heeft dus een boM-beheer, terwijl een ERP-software voor procesproductie functies biedt voor receptbeheer.
Op dit moment willen we ons wijden aan enkele functies van een ERP-software die zowel in een oplossing voor procesproductie als in één voor discrete productie worden gebruikt. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat beide soorten bedrijven zo van elkaar verschillen dat er voor beide branchespecifieke bedrijfssoftware op de markt is.
Inkoop met de ERP-software
Inkoop is van fundamenteel belang voor productiebedrijven. Er moet voor worden gezorgd dat de te verwerken goederen op het juiste moment in de juiste hoeveelheid en kwaliteit beschikbaar zijn. Met geïntegreerd leveranciersbeheer is het altijd mogelijk om passende offertes te vinden en leveranciers prioriteit te geven.
Het systeem zoekt vervolgens naar de best beoordeelde providers bij het bestellen en voert de bestelling automatisch uit. Naast prijs en levertijd kan er ook rekening worden gehouden met vele andere factoren, zodat altijd met alle criteria het beste aanbod wordt geselecteerd.
Magazijnbeheer met de ERP-software
Warehouse management heeft ook verschillende functies beschikbaar vanuit ERP software. Van inkomende en inkomende goederen tot het verlaten van de goederen, elk artikel wordt weergegeven in de software. De software berekent de perfecte opslagruimte voor elk artikel en berekent ook de beste route voor picken.
Uiteindelijk zorgt een continu magazijnbeheer voor lagere voorraden in het magazijn en zo ook dat er een enorme hoeveelheid vastgebonden kapitaal kan worden vrijgegeven. Dit kan dan elders winstgevend worden gebruikt.
Projectmanagement met de EPR-software
Veel productiebedrijven werken ook projectmatig. Met een projectmanagementmodule kunnen alle projectstappen nauwkeurig worden gepland en toegewezen aan de respectieve actoren. Met geïntegreerde materiaalbehoefteplanning en personeelsinzetplanning kan bij de offerte een veel preciezere uitspraak worden gedaan over de kosten van een project.
Ook tijdens het project ondersteunt de software met verschillende functies en maakt het bijvoorbeeld het bijhouden van werktijden eenvoudig. Op deze manier kunnen alle kostenplaatsen rechtstreeks naar de projectfacturering worden doorgestuurd. Als het budget op een gegeven moment dreigt te worden overschreden, waarschuwt de software tijdig zodat passende stappen kunnen worden gestart.
Gerelateerde berichten
Leren e-step rijden voor beginners
Het rijden op een elektrische step is gemakkelijker dan op een fiets en de meeste mensen kunnen het meteen oppakken. Deze gids helpt je op weg en...